JAKOU MOUKU ZVOLIT, KDYŽ SPORTUJETE
Sacharidy jsou základním zdrojem energie nejen pro běžného člověka, ale obzvláště pro sportovce. Zatímco v obvyklém jídelníčku by měly tvořit 45–55 % denního příjmu energie, u sportovců, zejména vytrvalostních, je jejich podíl ještě důležitější. Tréninky i závody kladou na organismus zvýšené energetické nároky a právě sacharidy jsou pro tělo klíčovým palivem. Jak fungují sacharidy v jídelníčku sportovců a jakou roli hraje celozrnná mouka?
Výživa běžné populace a sportovců se poměrně liší a každá skupina má jiné potřeby. Nicméně základy jsou společné: důležité je dbát na obsah všech živin (sacharidů, tuků a bílkovin), ale nezapomínat přitom ani na další složky, jako tolik prospěšnou vlákninu. „Zejména sportovci, pro které jsou v době pohybu výhodnější potraviny s nižším obsahem vlákniny (tedy výrobky z bílé mouky), by měli pamatovat i na pravidelné zařazování výrobků celozrnných, aby zdroje vlákniny náležitě doplnili,“ uvádí nutriční terapeutka Ing. Mgr. Veronika Pourová z Nehladu.cz.
Jednoduché cukry zařaďte před výkonem
„Sacharidy dělíme podle složitosti molekuly na jednoduché a komplexní. Jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy) poskytují rychle využitelnou energii, jelikož organismus nemá s jejich trávením dlouhou práci. Příkladem je glukóza (hroznový cukr) či fruktóza (ovocný cukr). Velmi podobně je na tom sacharóza (klasický cukr), která se skládá z glukózy a fruktózy. Tyto sacharidy sice dodají tělu energii velmi rychle, zato nás nezasytí na příliš dlouhou dobu. To může vést k dřívějšímu hladu či chutím na sladké, a proto by v jídelníčku většiny lidí neměly převažovat,“ vysvětluje Veronika Pourová.
Na druhou stranu slouží jako skvělý a pohotový zdroj energie v rámci pohybové aktivity, a mohou tak výborně posloužit sportovcům – pokud se jejich příjem správně načasuje. Aby došlo k jejich efektivnímu využití, je vhodné je zařadit nejdřív alespoň po 20 minutách aktivity, a to ve formě nápoje, hroznového cukru nebo třeba datlové pasty. Lze je doplňovat průběžně během vytrvalostní aktivity. Cukry nejsou náročné na práci trávicího traktu, a tak většině lidí nezpůsobí při sportu žádné trávicí potíže.
Polysacharidy a minimum vlákniny zařaďte před sportem
Komplexní sacharidy neboli polysacharidy už jsou látky mnohem složitější a tělu nějakou dobu trvá, než z nich uvolní cukr, který slouží jako palivo. Zdroje polysacharidů mohou být na vlákninu chudé (brambory, pšeničná hladká mouka, bílá rýže) nebo bohaté (celozrnná mouka Pernerka, ječné kroupy, celozrnná rýže, luštěniny) a na základě toho se bude lišit i rychlost jejich využití a vliv na trávení.
„Polysacharidy chudé na vlákninu strávíme poměrně snadno, ale vzestup hladiny krevního cukru a jeho následný pokles po jejich konzumaci je pomalejší než u cukru, a proto se hodí na svačinu zhruba hodinu před sportovním výkonem,“doporučuje Ing. Mgr. Veronika Pourová, nutriční specialistka Nehladu.cz. Skvělou svačinou před sportem mohou být třeba palačinky z hladké mouky s trochou džemu nebo banánový chlebíček z hladké Pernerky.
Polysacharidy s vlákninou volte mimo tréninky
Naopak polysacharidy bohaté na vlákninu jsou na trávení náročnější a tělo si z nich bere energii spíše pomalu. Jsou skvělým zdrojem sacharidů při sedavém zaměstnání, na redukci hmotnosti nebo na čas mimo sportovní výkon.
„Při sportu mohou zhoršovat trávení a působit křeče v břiše a v horším případě i průjem nebo zvracení. Je to dané i tím, že zejména při soutěžním sportu je naše tělo ve stresu, takže jsou prokrvené svaly a srdce, ale trávicí trakt není prokrven tak dobře, aby zvládl zpracovat složitou vlákninu,“ upozorňuje Ing. Mgr. Veronika Pourová, nutriční specialistka Nehladu.cz pro Pernerku.
Sportujete? Vlákninu nepodceňujte
Nicméně i sportovci potřebují pro správné fungování trávicího traktu i prevenci nejrůznějších onemocnění vlákninu. Její doporučený příjem je pro ně stejný jako pro zbytek populace, tedy kolem 30 g na den. Často mají s konzumací vlákniny menší problémy i díky tomu, že jejich strava bývá objemnější i energeticky bohatší – tedy když sní sportovec víc stravy, sní pravděpodobně i víc vlákniny, aniž by se o to zvlášť snažil. I tak je však zařazení celozrnných výrobků vhodné, jen je důležité jejich správné načasování.
Sportovec by měl zařadit vlákninu více než 2 hodiny před sportem, citlivější jedinci i dříve. Pokud si tedy nachystáte palačinky z celozrnné pšeničné mouky Pernerky na snídani a plánujete delší běh, počkejte alespoň 2 hodiny, poté zařaďte např. banán nebo datlovou tyčinku a vydejte se za sportem.
„Také zařazení krátce po sportu není kvůli dostupnosti živin pro regeneraci ideální. Vláknina totiž zpomaluje vyprazdňování žaludku. Sportovci však zhruba 2 hodiny po tréninku intenzivně regenerují zásoby svalového glykogenu, což je sacharid, a potřebují i dostupné bílkoviny pro růst svalů. Vhodný je třeba proteinový drink s banánem nebo speciální gainer. Zařazení vlákniny ihned po tréninku by snížilo rychlost využívání sacharidů i bílkovin a regenerace by neproběhla tak efektivně,“ uvádí nutriční specialistka Ing. Mgr. Veronika Pourová.
Lze to tedy shrnout následovně: 2 hodiny před sportem i 2 hodiny po něm je vhodnější hladká pšeničná mouka než mouka celozrnná, ale kdykoliv jindy bude lepší zařadit spíše celozrnnou Pernerku. Pojďme se podívat, jak jsou na tom s vlákninou jednotlivé druhy mouky Pernerka.
| Druh mouky (Pernerka) | Množství vlákniny na 100 g výrobku |
| Pšeničná hladká | 3,7 g |
| Pšeničná hladká celozrnná | 12,5 g |
| Špaldová hladká | 7,2 g |
| Špaldová hladká celozrnná | 13,4 g |
| Rýžová hladká | 2,0 g |
| Pohanková hladká celozrnná | 6,0 g |
| Žitná hladká celozrnná | 16,0 g |
TIP – pšeničná hladká Pernerka
Po pšeničné hladké mouce Pernerka sáhněte pokaždé, když připravujete snídani nebo jakýkoli jiný pokrm těsně před sportem. Pro střídmý obsah vlákniny je snadno stravitelná a před výkonem vám dodá rychlou energii.
Pšeničná hladká mouka Pernerka je oblíbenou surovinou při přípravě housek, croissantů, koláčů, vaflí, koblih, palačinek, lívanců, dortů, muffinů, cukroví a dalších pokrmů. Je vhodná k zahušťování polévek či omáček a lze ji zkombinovat i s jinými typy pšeničných a nepšeničných mouk.